Krásny a slnečný deň prajem priatelia! ![]()
Pridávam sem zopár dôležitých informácií o jablku. ![]()
VITAMÍNY:
– vitamín A
– vitamín B
– vitamín C
– vitamín B: B1, B2, B6
MINERÁLY:
– fosfor
– železo
– horčík
– vápnik
– draslík
– jód
-mangán
OSTATNÉ LÁTKY prospešné pre naše telo:
– vláknina
– antioxidanty
- fytochemikálie
- polyfenoly
Konzumácia jablka ma veľmi priaznivé účinky na naše telo. Pomáha pri trávení, podporuje imunitný systém a taktiež aj znižuje hladinu cholesterolu. Jablko obsahuje fruktózu aj glukózu a sacharózu. Najvyšší je obsah fruktózy, ktorá sa vstrebáva pomalšie. Vďaka tomu si vieme držať stálu hladinu cukru v krvi. Zaujímavosťou je, že jedno stredne veľké jablko má toľko vitamínu C ako pri príkladu zväz reďkoviek. Pomáha nám pri kašli, chrípke a nachladnutí. Je dokázané, že jablká nás chránia pred rakovinovými bunkami a majú silné protirakovinové schopnosti. Pomocou jablka si vieme čistiť pokožku a taktiež nás aj hydratuje. Pomocou látok v jablkách sa vieme dostať z astmy, dýchacích problémov a vylepšiť si funkciu pľúc. Dôležitým benefitom je, že jablká zrieďujú žlč a zabraňujú vytváraniu žlčových kameňov. Pokiaľ budeme piť šťavu z jablka, vieme si znížiť riziko astmatických záchvatov a sipotických problémov. Je dokázané, že ľudia obľubovali jablká už 3500 rokov pred Kristom. Taktiež najviac populárny múčnik na svete je práve z jabĺk – jablkový závin. Odporúčam ho konzumovať pravidelne. Jednak je veľmi chutné, zasýti ale je aj výživné.
Dobrú chuť. ![]()

Ja ako člen AVP ČR aj AVP SR sa riadim morálno-etickým kódexom.
Individuálny stravovací plán na 30 dní.
Pre viac informácií ma prosím kontaktujte na:
E-mail : daniel.zdravastrava@gmail.com
Tel.č. : + 421 915 452 240
WhatsApp : 0915 452 240
Mgr. Daniel Krajný
Certifikovaný Poradca pre výživu 2025
člen AVP ČR, člen AVP SR
Magister Psychológie PEVŠ


Celá debata | RSS tejto debaty